*arkistoituja muistoja*
v.1993

< paluu
edelliselle sivulle

 

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa

AIKA


Ohjaus EskoVuorio
Lavastus HKL
Puvustus Jaana Kanstren ja työryhmä
Valokuvat Pekka Pajuvirta
Juliste Leena Rentola
Rooleissa:
Anu - Tarja Koskela
Tuomo - Jorma Hellström
Äiti - Kerttu Könkkölä-Heinonen
Heljä - Riitta Selkälä
Lääkäri - Esko Vuorio

Näytelmän ovat koonneet
Tarja Koskela ja
Esko Vuorio
Raija Siekkisen novelleista ja
Tytti Parraksen
romaanista
'Pensionaatti'.
Mausteina purevia
kommentteja
P.O. Enqvistiltä
ja
Tennessee Williamsilta.

Kantaesitys Helsingissä,
raitiovaunussa,
matkalla Kauppatori -
Toinen Linja - Kauppatori
syksyllä 1993.

Kiitämme:
Raija Siekkinen,
Tytti Parras,
Kirsti Lilja,
Timo Ketola,
Leif Forsblom,
Töölön ja Koskelan
raitiovaunuhallien
henkilökunta,
Pohjolan liikenne

47.500.000 matkaa Raitiovaunumatka ei sinänsä ole itsetarkoitus, vaan se on tila kahden paikan välillä, matkalla jostakin jonnekin.
Tämä matka vaatii aikansa, joka voidaan laskea minuuteissa ja sekunneissa. Sille voidaan laatia aikataulut ja kuvitella, että se on siinä: hallitsemme aikaa.
Mutta on myös muunlaista, yleisestä riippumatonta aikaa, meidän omaa, sisäistä aikaamme. Me voimme vapaasti matkata menneisyydestä tulevaisuuteen - ja päinvastoin - kenenkään toisen sitä hallitsematta.
Koska meidän ei raitiovaunussa tarvitse keskittyä itse matkan tekoon, on meillä mahdollisuus unohtaa yleinen ajan kulku ja elää omaa aikaamme.
Jos ajatellaan, että jokaisella raitovaunumatkustajalla on oma aikansa, oma menneisyytensä ja tulevaisuutensa, oma tarinansa, niin vuosittain raitiovaunussa eletään 47.500.000 tarinaa.
Tämä on yksi niistä.
Esko Vuorio


työryhmä - ja kukat"Niin, ja eivätkö kaikki ihmiset etsi elämästään kokonaisuuksia, alkuja ja loppuja....jaa elämäänsä jaksoihin, joista jokaisessa päähenkilönä on ikäänkuin eri ihminen."
Raija Siekkinen: Kuinka rakkaus syntyy/Luonnollinen kuolema

Kultsa vie teatterin sinne missä yleisö on

Teatteri Kultsa on ratkaissut esiintymispaikkapulmansa Helsingin liikennelaitoksen myötävaikutuksella. Näytelmä Aika siirtyy raitiovaunussa Kauppatorilta Kallioon, ja teatterimatka kestää tuntikauden.

Näytelmän alussa päähenkilö, Anu, nousee raitiovaunuun. Hän on elämänsä taitekohdassa; tulevaisuus on harmaa, vailla selvää suuntaa ja hahmoa. Äidin kuolema ja käynti lapsuudenkodissa nostavat esille kuvia menneisyydestä, suhteesta äitiin ja aviopuolisoon - muistot alkavat elää. Yleisö liukuu päähenkilön elämään, kohti uusia, myös huumorin sävyttämiä elämänkokemuksia.

Näytelmä on rakennettu Raija Siekkisen novellista ja Tytti Parraksen romaanista Pensionaatti . Tarja Koskela ja Esko Vuorio ovat muokanneet tekstimateriaalin esitysasuun ja ohjaus on Vuorion. Näytelmä seurailee pitkälti Siekkkisen novellin henkeä ja sisältöä. Lapsuuden hauskat ja myös hämmentävät muistot on poimittu Tytti Parraksen romaanista.

Teatteri Kultsa on entinen Kulttuuritalon teatteri, joka häädettiin tukikohdastaan. Nykyään Kultsa kokoontuu ja harjoittelee pienessä varastokellarissa Töölössä. Näyttelijäryhmä on huomannut, että teatteri elää ja toimii minkälaisessa tilassa tahansa. Kultsa on näytellyt kellarissa, sähköpääkeskuksessa, VR:n makasiineilla ja nyt raitiovaunussa. Kultsa vie teatterin sinne missä yleisö on.

- JUHANI LYY Helsingin Sanomat.

Näytelmä Aika 14.9. 15.9. ja 16.9. Lähtö Kauppatorin raitiopysäkiltä klo 19. Lippujen myynti HKL:n Lasipalatsin palvelupisteessä klo 10-14 tai Kauppatorin pysäkillä esityspäivinä puoli tuntia ennen esityksen alkua.