*arkistoituja muistoja*
v.1999

< paluu
edelliselle sivulle

 

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa


AMERIKAN KULTAMAA


Ensi-ilta oli lauantaina 13.11.1999.
Viimeinen esitys 21.1.2000


Jorma Hellströmin kirjoittama ja ohjaama
musiikillinen kertomus 1900-luvun alun suomalaisista siirtolaisista Amerikassa sai kanta-esityksensä lauantaina 13.11.1999 klo 19.00.

Mukana Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä 29.1.- 30.1.2000.

 AMERIKAN MAILLE HYVÄSSÄ SEURASSA
Länsi Savo -lehdessä kirjoitti Carmen Runonen: kuva Jorma Hellström

"Helsinkiläisen Teatteri Kultsan esitys Amerikan kultamaa kuului omalta kohdaltani viikonlopun teatteriannin parhaimmistoon. Kaksi ja puolituntia kului kuin siivillä ja siitä kiitos erityisesti esiintyjäryhmälle, niin näyttelijöille kuin soittajillekin.
Siirtolaisuuden historian kirjoittaminen näytelmäksi ei ole helppo juttu, mutta Jorma Hellström on tehnyt tässä hyvää työtä. Hän kokoaa palasista niin Amerikan ihmemaassa kuin väläyksinä vanhasta maastakin monipuolisen kokonaisuuden. Siinä unelmat ja todellisuus kohtaavat hyvin.
Esitystä ei ole rasitettu turhalla rekvisiitalla ja lavasteilla. Muutama koivupölkky, heinäseiväs, maitotonkka ja ämpäri muuttuvat tarvittaessa moneen tarpeeseen.

kuva Jorma Hellström

 

kuva Jorma Hellström

 

 


Näyttelijöihin suorastaan kiintyy matkan varrella. Tahtia ei haittaa, että samat henkilöt esittävät useita rooleja. Hämmästyttävää, miten paljon luonnetta rooleihin saadaankin nopeissa ja tiiviissä kohtauksissa. Jokainen on vahvasti läsnä omassa roolissaan: on August Huuskonen, on Siiri, Maija tai Aili. Orkesterin vuoroin mollisävyinen, vuoroin riehakas soitto antaa hienon maiseman tapahtumille.
Tätä Amerikan eeposta katsoo kuin jotakin suursarjaa televisiosta. Hyvin energinen ja koskettava esitys."