ARKISTO

< EDELLINEN SIVU

ensi-ilta
lokakuun
12. päivänä 2007

PÄÄMÄÄRÄ

 

esityskalenteriin

 

lipunmyynti


valokuvia esityksestä -sivulle

katsojien lähettämät palautteet

linkki markkinointi -sivulle

esittelyvideon -sivulle

Esityksen arvostelut

 

Päämäärä oli nähtävissä myös
Mikkelissä

sunnuntaina 27.1.2008

:::::::::::::::
Ohjaajan
mietteitä on kuultavissa
linkissä


linkki esityksen käsiohjelmaan

Kantaesityksen
ensi-ilta
12.10.2007
Muut esitykset:
ti 16.10.,
pe 19.10.,
la 20.10.,
ti 23.10.,
pe.26.10.,
la 27.10.,
ti 30.10.,
pe 2.11.,
la 3.11.,
ti 6.11.,
pe 9.11.,
la 10.11.,
ti 13.11.,
pe 16,11.,
la 17.11.,
pe 23.11.,
la 24.11.,
ti 27.11.,
pe 30.11.
aina klo 19.00.

 

Romaanin Päämäärä kirjoittanut

Väinö Linna

Näytelmäksi sovittanut ja ohjaus

Jorma Hellström

Rooleissa:

Mika Ryhänen

Pasi Kuivalainen

Teija Kotka-Pulkkinen

Kerttu Könkkölä-Heinonen

Heikki Laaksamo

Nestori Välitalo

Virve Laasonen

Jenni Tervonen

Liisa Torikka

Vesa Salmi

Jukka Hurjanen

Lisäksi lavalla kuullaan
Teatteri Kultsan omaa orkesteria:

 

Esa Lindroos

 

Henri Syrjänen

 

Simo Jolkkonen

 

Lasse Gabel /
Reijo Karppinen

Musiikin esitykseen
ovat säveltäneet:

 

Vesa Salmi

 

Olli-Petteri Luomala

 

Pasi Kuivalainen

Käsiohjelmassa täydellinen luettelo


SUOMALAINEN KANTAESITYS 12.10.2007

Väinö Linna: PÄÄMÄÄRÄ
ohjaus: Jorma Hellström

Väinö Linnan esikoisteoksen "Päämäärän" julkaisemisesta (v. 1947) on kulunut 60 vuotta. Tämä vähemmälle huomiolle jäänyt teos kantaesitetään juhlavuoden kunniaksi Helsingissä, Teatteri Kultsassa 12.10.2007.

Väinö Linnan esikoisromaani Päämäärä on ajaton taiteilijakutsumuksen kuvaus Valte Mäkisestä, köyhästä muonamiesperheen pojasta, joka lähtee teollisuuskaupunkiin hankkimaan elatustaan. Hänen lopullinen päämääränsä on kuitenkin tavallista tehdastyötä korkeammalla. Valten lukuharrastuneisuus ja sivistyksen kaipuu luovat vahvan kontrastin todellisuudelle; yksinkertainen työ tehtaassa sekä työläisympäristö ahdistavat häntä. Valte löytääkin elämälleen päämäärän ja mahdollisuuden kirjoittamalla romaanin. Saako Valte kirjansa julkaistavaksi ja toteutuuko hänen unelmansa maineesta ja kunniasta?

Päämäärä on näytelmä muutoksenkaipuusta, rakkaudesta ja itsensä hyväksymisestä. Näytelmä esitetään elämänmakuisesti ja huumorilla kymmenen näyttelijän ja orkesterin voimin.

Esityspaikka:
Teatteri Kultsan kotinäyttämö;
Kyösti Kallion tie 1, 00570 Helsinki (Kulosaari).

Lisätiedot:
Jorma Hellström p. 0500 419241

Teatteri Kultsa on saanut kirjailijan perikunnalta esitysoikeudet
ainoana suomalaisena teatterina.

 

 

Kirjailijasta:

VÄINÖ LINNA (20.12.1920 - 21.4.1992)

lähde: wikipedia
Akateemikko Väinö Valtteri Linna syntyi 20. joulukuuta 1920 Urjalassa. Hän oli kotoisin vaatimattomista oloista kymmenlapsisesta perheestä ja joutui heti kansakoulusta päästyään elättämään itsensä ensin maa- ja metsätyöläisenä, sittemmin tehdastyöläisenä Tampereella Finlaysonin tehtailla vuosina 1938 - 1940 sekä sodan jälkeen 1944 - 1954.

Väinö Linnalla oli jo nuorena selvä käsitys, että hän haluaa elämältään jotain muuta kuin mitä Urjalan työmahdollisuudet tarjosivat. Sodan loputtua Linna palasi töihin Finlaysonille, mutta hänelle oli selkeytynyt se, että hän halusi elämäänsä muutosta ja tuon muutoksen mahdollistaisi kirjailijantyö.

Finlaysonin tehtaassa vietetyn kuusipäiväisen työviikon jättämät vapaa-ajat kuluivat, yöstä jatkoa ottaen, lukiessa ja kirjoittaessa. Väinö Linna oli jo varhain intohimoinen lukija. Sodan jälkeen Linna aloitti määrätietoisesti omatoimisen opiskelun ja ahmi niin kaunokirjallisuutta, psykologiaa kuin filosofiaakin. Lukemisen rinnalla hän harjoitteli kirjoittamista, sillä hänen tavoitteenaan oli kirjoittaa romaani. Linna kirjoitti romaania työnsä ohessa, ja lopulta oman terveytensä uhallakin. Esikoisteos Päämäärä julkaistiin v. 1947. Kalevi Jäntin apurahan turvin seuraava teos mustasukkaisuusdraama Musta rakkaus ilmestyi v. 1948. Linnan mielessä oli jo kauan kypsynyt ajatus kirjoittaa sodasta. Romaani Tuntematon sotilas ilmestyi v. 1954 joulumarkkinoille. Teos laukaisi jatkosotaa ja suomalaisen sotilaan identiteettiä koskevan "kirjasodan". Kirjasodan synnyttämän julkisuuden ansiosta Tuntemattomasta tuli heti myyntimenestys, mutta suosio on jatkunut sen jälkeenkin suurena, mikä kertoo kirjan osuneen suomalaisten sydämiin.

Linna sai mahdollisuuden nyt jättäytyä vapaaksi kirjailijaksi. Hän ryhtyi toteuttamaan ajatustaan kirjoittaa lapsuuden ajan miljööstä. Se syveni pidemmälle menneisyyteen ja laajeni koko suomalaista yhteiskuntaa kuvaavaksi historialliseksi eepokseksi. Ensimmäinen osa romaanitrilogiasta Täällä Pohjantähden alla ilmestyi v. 1959. Vuonna 1960 ilmestyi kansalaissotaa käsittelevä toinen osa. Trilogian päätösosa ilmestyi v. 1962. Linnan terveys kärsi vakavasti raskaasta työprosessista, ja hän päätti lopettaa kaunokirjallisen tuotantonsa. Hän otti osaa kuitenkin vielä pitkään yhteiskunnalliseen ja kirjalliseen keskusteluun. Linna kirjoitti esseitä, joiden valikoima Oheisia julkaistiin v. 1967. Toinen esseekokoelma Murroksia ilmestyi v. 1990. Lisäksi hän on kirjoittanut elokuvakäsikirjoituksia ja ollut mukana omien elokuvasovitustensa yhtenä käsikirjoittajana.

Väinö Linna menetti kokonaan puhekykynsä aivoveritulpan vuoksi vuonna 1984. Huhtikuun 21. päivänä 1992 hän menehtyi keuhkosyöpään Pikonlinnan sairaalassa Tampereella. Muistotilaisuudessa professori Heikki Ylikangas selitti, miksi Linna sai osakseen ihmisten jakamattoman kunnioituksen: Linnan pyrkimys totuuteen on hänen viestinsä kantovoima, ja hänen tärkeä viestinsä teki hänestä suuren kirjailijan.

Väinö Linnan elämäntyö on laajana näyttelynä Tampereella Työväenmuseo Werstaan uudessa näyttelyssä. Museonjohtaja Kalle Kallion mukaan kyseessä on ensimmäinen perusteellinen näyttely Väinö Linnasta. Näyttely pohtii osaltaan Linnan teosten merkitystä sille, miten suomalaiset nykyisin ymmärtävät historiansa. Väinö Linna näyttely on avoinna yleisölle 9.3.2008 asti. (lähde HS 29.5.2007)

 

1959- © Teatteri Kultsa ry. © -2018