*arkistoitavia tietoja*
v.2003

< paluu
edelliselle sivulle

 

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa

LANTAPALLO JA NÄKYMÄTÖN NAINEN


Maailman kantaesitys yhden naisen näytelmästä

Esittää

Tarja Koskela

Alkuperäisteksti

Hellevi Seiro

Näytelmäksi kirjoittanut

Tarja Koskela

Ohjaus

Esko Vuorio

Musiikki

Tipi Tuovinen

Laulujen sanat

Hellevi Seiro

Lavastus

Esko Vuorio

Valo- ja äänisuunnittelu

Esko Vuorio

Juliste ja käsiohjelma

Kimmo Ahlman

Näytelmän päähenkilö, Anneli, on 25 avioliittovuoden jälkeen tilanteessa, jossa hänen täytyy arvioida uudestaan sekä menneisyytensä että tulevaisuutensa.
”Yritin 25 vuotta tulla mieheni vaimoksi ja kadotin itseni”.
Näkymätön nainen käy kuitenkin rohkeasti kiinni hetkeen ja päättää riisua siistin vaimon suojapuvun ja lähteä kohti tulevaisuutta, kohti omaa itseään.

Eräänä päivänä
näytelmän päähenkilö,
Anneli,
huomaa, että olohuoneessa jököttää
miehen korkuinen sontapallo!

Mistä se siihen tuli?
Miten siitä pääsee eroon?
Voiko sen kanssa elää?
Ei, minä en halua erota,
minä haluan että kaikki tulee hyväksi jälleen!

Näytelmä kertoo Annelista, aviovaimosta, joka saa yllättäen tietää, että hänen onnelliseksi luulemaansa avioliittoon on tunkeutunut toinen nainen.
Isku on tyrmäävä ja lamaannuttava hänelle, naiselle, joka on koko avioliittonsa ajan yrittänyt kasvaa miehensä vaimoksi.
Kun mies ei osaa tai halua ottaa vastuuta, Annelin on itse osattava ratkaista; yrittääkö taistella avioliiton puolesta vai ottaako ero.

Lantapallo ja näkymätön nainen on vajaan tunnin mittainen esitys, naisen kasvutarina, jonka lähtökohtana ovat tosiasiat, keski-ikäisen naisen kirjoittamat päiväkirjat, joihin hän purkaa kaikki aviokriisinsä tapahtumat ja niiden synnyttämät tunnot ja ajatukset.
Tarja Koskela on sovittanut näistä aineksista näytelmän, jossa toiminnan, puheen ja laulun voimalla vajotaan heikon itsetunnon syövereihin, käydään syvällä kuoleman porteilla, nautitaan suloisen koston ajatuksilla, pohditaan miehen motiiveja, kaivataan hellyyttä ja seksiä - ja ennenkaikkea koetetaan selvitä.

"Teksti, josta Tarja valikoi katkelmat tähän esitykseensä, syntyi jonkinlaisena terapiakirjoitteluna, aikana, jolloin minun oli siivottava päätäni ja paperi vaikutti hyvältä roskikselta.
Alkuperäisteksti, sen ajatukset ja tunteet, on jo hitaasti kadonnut tietoisuudestani, ja on kiintoisaa nähdä, minkä sisällön se tässä saa."
Hellevi Seiro

 

Kiitokset kaikille ystäville ja läheisille, jotka ovat kannustaneet ja rohkaisseet minua tämän produktion tuottamisessa. Tarja KoskelaNäin on yksi unelma saanut täyttymyksensä.
Tarja Koskela

Ensi-ilta torstai 18.9.2003
kesto 1 tunti.

Katsojapalautetta :
"Aito ja intensiivinen tulkinta"
"Ehjää työtä"
"Hyvä juttu"
"Kiitos elämyksestä!"
"Eipä ole aikoihin mikään liikauttanut minua yhtä syvältä."
"Raju, rohkea, riipaiseva - koskettava tarina, joka kerrottiin upeasti ja ammattitaidolla"