*arkistoituja esityksiä*
v.1995

< paluu
edelliselle sivulle

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa

Lasinen eläintarha


Lasinen pegasos rikkoutuu.
Tennessee Williamsin näytelmässä Anu Vilhunen ja Ari Peltola

Tarja Koskela.

Matti Rasilainen ja Anu Vilhunen.

Kirjoittanut
Tennessee Williams
Ohjaus
Mia Stenroos

 
 

Esityksestä kirjoitettiin lehdissä mm.

 

Viehkeä Lasinen eläintarha

Teatteri Kultsa on valmistellut kesäkuuksi tavanomaisesta kesäteatteriohjelmistosta poikkeavan esityksen. Ja kun aurinkoisina iltoina istutaan Käenkujan väestönsuojan pimeässä katsomossa, niin eipä ole kaavan mukaista sekään.

Tällä kertaa Kultsassa on tarjolla jotain niin viehkeää ja sulokasta, että yleisön soisi löytävän perille. Kyseessä on Tennessee Williamsin
Lasinen eläintarha -klassikko, johon on saatu etelävaltiolaisen satamakaupungin tukahduttavaa tunnelmaa.

Ohjaaja Mia Stenroos on selvästi tuntenut tarkkaan niin roolit kuin tekstin. Hän on puhaltanut työryhmään hengen, josta kuultaa ilo tehdä teatteria tosissaan ja vakavasti, mutta ilman ylilyöntejä tai tyhjää toimintaa.

Esityksessä on vahva Williamsin näytelmille ominainen ilmapiiri. Pinnan alla kuohuu niin, että räjähdys-mahdollisuus on koko ajan läsnä.

Lasisen eläintarhan henkilöhahmot elävät ahtaudessa, kuumuudessa ja köyhyydessä alituisen raatamisen turruttamina. Perhettä elättävä Tom-nuorukainen seikkailee elokuvien ja runojen kautta. Hän on tarinan kertoja.

Tom puhuu hauraasta ja sulkeutuneesta Laura-sisaresta, jonka maailman keskipiste on kirjava lasieläinkokoelma.

Perheen dynamo on hallitseva, nalkuttava ja itsekeskeinen äiti, joka saa Tomin raivon partaalle. Näiden kolmen ihmisen ahdas kehä rikkoutuu Jim-ystävän saapuessa päivälliselle.

Matti Rasilainen
esittää Tomia. Rasilainen tulkitsee roolinsa rauhallisesti, Tom on elämän nujertama, surullinen hahmo.

Tarja Koskelan Amanda-äiti uhkuu epätoivoista pyrkimystä takaisin menneeseen loistoon, jolloin hän oli nuori ja seuraelämän keskipiste. Hysteeriseksi Koskela ei ylly, vaan välttää paatoksen karikot taitavasti.

Herkkänä Laurana nähdään Anu Vilhunen. Eleettömästi työstetyssä hahmossa hätäiset silmät ja epäröivä suu kertovat voimakkaista tunteista.

Anu Vilhunen ja Jimiä esittävä Ari Peltola elävät myös yhteiset hetkensä palavasti ja koskettavasti. Rasilaisen pianolle ja huilulle säveltämä musiikki kietoo heidät ja koko näytelmän haikeaan utuun.
ENSI - ILTA
TEATTERI KULTSA
Lasinen eläintarha
Marja-Liisa Majasaari
12.6.1995