*arkistoituja muistoja*
v.2003

< paluu
edelliselle sivulle
> seuraava sivu

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa

MARATONTANSSIT


Horace McCoy:
Maratontanssit - Ammutaanhan hevosiakin.
Suomennos Esko Elstelä

Ensi-ilta 11.4.2003 klo 19
[ ARVIOT ]

Sovitus ja ohjaus
Jorma Hellström.

Sovitus Heikki Salojärven suomentaman kirjan sekä Esko Elstelän näytelmän pohjalta

kuva harjoituksesta

Näyttelijät:
Pekka Hurjanen
Esa Helakallio
Jutta Toiva-Hurjanen
Mika Ryhänen
Pirjo Saariokari
Eero Härkönen
Hanna-Kaisa Larvi
Diego Palovaara
(Jorma Hellström
Elo- ja syyskuun esitykset)
Marja-Liisa Lius
Pasi Kuivalainen
Tapio Rauvala
Jenni Tervonen
Kati Hynninen

Lue lisää

He haaveilivat paremmasta, mutta kohtalo johdattaa heidät tuhoon.

Teatteri Kultsan kevään ensi-ilta on Horace McCoyn romaaniin Ammutaanhan hevosiakin perustuva näytelmä Maratontanssit. Vuonna 1969 Sidney Pollack ohjasi romaanista elokuvan nimellä They Shoot Horses, Don`t They?

Näytelmä Maratontanssit sijoittuu lama-ajan Amerikkaan vuoteen 1935. Syvän laman ja työttömyyden kurimuksessa unelmoitiin kuitenkin paremmasta, unelmoitiin kuuluisuudesta ja tähteydestä. Taikasana oli Hollywood. Ympäri Amerikkaa nuoret lähtivät koettamaan onneaan maratontanssien nimellä kulkeviin kilpailuihin, joita järjestettiin myös Hollywoodissa. Palkinnot olivat hyviä, tanssien aikana sai ruuan ja katon päälleen ja mikä parasta, Hollywoodin kykyjenetsijät kävivät näissä tansseissa etsimässä uusia tähtiä. Jotkut parit kiersivät tanssilavoja aivan ammattimaisesti.Robert ja Minä

Näytelmän päähenkilö, Robert, kohtaa sattumalta Hollywoodin kadulla Glorian. Heillä molemmilla on unelmansa, Robertilla filmiohjaajana ja Glorialla näyttelijänä. Köyhänä tyttönä Glorian ainoa mahdollisuus päästä kiinni filmimaailmaan on osallistua maratontansseihin ja toivoa, että joku Hollywoodin kykyjenetsijöistä löytää hänet sieltä. Niin Gloria houkuttelee herkän maalaispojan, Robertin, osallistumaan kanssaan maratontansseihin. Tarjolla on pääpalkinto, 1000 dollaria, jolla Robert voisi toteuttaa oman unelmansa ja ohjata lyhytelokuvan. Mutta pääpalkintoa tavoittelivat muutkin kuin Robert ja Gloria. Se oli satojen tanssiparien unelma ja avain parempaan tulevaisuuteen.

Maratontanssien aikana Gloria vetää partnerinsa mukaan tapahtumaketjuun, joka muuttaa Robertin koko elämän. Robert tulee tuomituksi murhasta.
Mutta miksi - ammutaanhan hevosiakin !

Muusikot:
Elina Izarra
Simo Jolkkonen,
Antti Leskelä,
Esa Lindroos
Olli-Petteri Luomala

Lue lisää musiikista

kuva harjoituksesta

Valosuunnittelu
Jukka Heino
Äänisuunnittelu
Esa Lindroos
Pukusuunnittelu ja maskeeraus
Marju Nikkola
Käsiohjelma
Tarja Koskela
Juliste
Tarja Koskela

Katso kuvat myös täältä
kuva harjoituksesta

Tekniikka esityksissä
Mikko Boström,
Mikko Rokka
Valokuvat
Jorma Hellström

Vaikka McCoyn näytelmä Maratontanssit kertoo unelmista pula-ajan Hollywoodissa, on se samalla myös kuvaus tämän ajan ihmisistä, jotka haaveilevat paremmasta elämästä ja menestyksestä. Ihmisistä, jotka antavat itsenä muiden vietäväksi unelmiensa tähden.

Näytelmässä tanssijoiden elämä viedäänkin äärimmilleen. He joutuvat kokemaan nöyryytyksiä ja heikot putoavat pelistä pois. On pysyttävä mukana. Tuhattuntisen maratontanssin aikana todellisuudentaju katoaa ja kaikki inhimillinen korvataan keinotekoisesti. Rakkaudettomuus johtaa seksuaalisuuden liioitteluun ja kylmenemiseen. Mikään aito ei tunnu enää miltään ja lopulta unelmatkin katoavat. Maailmankuva vääristyy. Kaikki eivät kestä.

Kuolema on Glorialle ainoa keino hypätä pois tästä leikistä. Robert luulee tekevänsä palveluksen Glorialle. Näinhän isoisä on hänelle lapsuudessa opettanut: Ne, jotka eivät kestä, voidaan lopettaa. Heistä ei ole mihinkään - ammutaanhan hevosiakin.

Tänään - toivottavasti - se ei ole ainoa keino.

Jorma Hellström, ohjaaja