*arkistoituja muistoja*
v.1982

< paluu
edelliselle sivulle

 

©Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa

Petra Von Kantin katkerat kyyneleet?
Petra von Kantin katkerat kyyneleet
kirjoittanut:
R.W. Fassbinder

ohjaus: Olli Pellikka

suom. Liisa Ryömä
Tehosteet ja valot
Tapani Sahlstedt
Lavastus ja puvut
Pia Isojärvi

 

 

Anne Raappana ja Eija Lindberg

Petra von Kant
Valerie von Kant
Gabriele von Kant
Sidonie von Grasenabb
Karim Thim
Marlene

Eija Lindberg
Maija Salokorpi-Heino
Liisa Kinnunen
Anneli Pärnänen
Anne Maria Raappana
Tiina Sahlstedt

>> KATSO MYÖS VALOKUVIA ESITYKSESTÄ.


- Lainaus Kansan Uutiset lehdessä olleesta
näytelmän harjoituksia esittelevästä jutusta:

Kulttuuritalon teatterin uusin:

Kipeä naisten näytelmä

Kulttuuritalon teatteri valmistautuu kuumeisella kiireellä syksyn ensiesitykseensä, joka osoittautuu "puolifeministiseksi": Petra von Kantin katkerat kyyneleet -näytelmän kaikki kuusi henkilöä ovat naisia. "Puolittaisuus" tulee siitä, että näytelmän on kirjoittanut mies, laajimmin elokuvaohjaajana tunnettu Rainer Werner Fassbinder, ja esityksen ohjaa Olli Pellikka. Petra von Kantin ensiesitys on joulukuun 5. päivänä klo 17 Kulttuuritalon teatterisalissa. Lehti juttua koristanut kuva. Kuva: Pekka Pajuvirta

Mistä tällainen näytelmävalinta teatterilla, jonka piirissä pitkään esiintyneillä miehillä on kokemusta, taitoa ja lukumäärää?

Rainer Werner Fassbinderin näytelmän valitsivat teatterilaiset itse niistä näytelmistä, joita Työväen Näyttämöiden Liiton ohjaaja Pellikka vaihtoehtoisina esitteli. Naiset mieltyivät näytelmän sanomaan ja miehet hyväksyivät "sapattisyksyn" ajatuksen.

Olli Pellikka luonnehtii Petra von Kantin katkerat kyyneleet-näytelmän valintaa hyvin kunnianhimoiseksi ja haastavaksi yritykseksi. Teksti on alun perin kirjoitettu näytelmäksi ja saanut ensi-esityksensä Frankfurtissa runsas kymmenen vuotta sitten. Myöhemmin Fassbinder ohjasi näytelmän myös elokuvaksi.

Suomessa Petra von Kantia on esitetty 1980 Porin teatterissa, jonka esitys nähtiin myös Tampereen teatterikesässä. Sieltä on peräisin myös Olli Pellikan mieltymys tähän Fassbinderin tekstiin - ennen työtään TNL-ohjaajana Olli PeIlikka oli Satakunnan läänintaiteilijana.

Näytelmä ihmissuhteista

- Petra von Kantin katkerat kyyneleet-näytelmä sisältää monia asioita, mutta ennen kaikkea ihmisten välisiä suhteita, jotka ovat etualalla kaikessa Fassbinderin tuotannossa, erittelee näytelmän teemoja Olli Pellikka.
- Näytelmä sanoo ihmistensä kautta, että näin ei voi elää, ihmisellä ei ole lupa käyttää hyväkseen toisen tunteita, alistaa toista ihmistä. Näytelmän ihmissuhteet ovat naisten välisiä, koska naiset yleensä ilmaisevat tunteitaan rohkeammin ja herkemmin kuin miehet. Ne ovat myös sukupolvien välisiä

Näytelmää on harjoiteltu kolmisenkymentä kertaa ja edessä on vielä viitisentoista harjoitusta. Näytelmä alkaa jo selvästi hahmottua kokonaisuuteensa ja näyttelijäin joukko suhtautuu siihen innolla ja lämmöllä. Näytelmän henkeen pääsemistä on auttanut Fassbinder -elokuvien sarja, jota on voitu seurata syksyn aikana.

Muotipiirtäjä Petra von Kantia esittää Kulttuuritalon teatterissa Eija Lindberg, jolle tämä on suurin tähänastisista rooleista. Harjoituksissa nähty kipeä kohtaus, jossa Petra paljastaa omat syvimmät tunteensa, on hyvin väkevästi tulkittu ja osoitti myös komeata keinojen hallintaa.

Petran tyttärenä Gabynä on Liisa Kinnunen, äitinä, Valeriena Kulttuuritalon teatterin veteraani Maija Heino, Karinin roolissa Anna Raappana, Sidoniena Elannon näyttämöltä taloon tullut Anneli Pärnänen ja Marlenen merkittävässä, mutta repliikittömässä osassa Tiina Sahlstedt.
Näytelmän lavastuksen ja puvut suunnittelee Pia Isojärvi.
HILKKA VUORI